Het Paleo dieet, je hoort er steeds meer over. Een dieet wat gebaseerd is op onze voorouders. Hoe werkt het precies, wat mag je eten en wat zijn de voor- en nadelen? Dat lees je hier!
Wat is paleo dieet?
Het Paleodieet is eigenlijk geen dieet, maar een manier van eten. Het is gebaseerd op onze voorouders en de overtuiging dat zij vlees, vis, groenten, fruit en noten aten. Daarom wordt dit ook wel het Oerdieet genoemd.
Tijdens het Paleo dieet eet je dus vooral vlees, vis, groenten, fruit, eieren, noten en zaden. Producten zoals aardappelen, tomaat, paprika, aubergine en pepers behoren tot de nachtschadefamilie en moeten daarom worden gemeden. De focus van dit dieet ligt vooral op de inname van gezonde vetten in plaats van koolhydraten. Het idee hierachter, is dat mensen niet gemaakt zijn om koolhydraten als voornaamste brandstof te gebruiken. Daarnaast wordt er aangeraden om vooral onbewerkte voedingsmiddelen te eten.
Bij het Paleodieet gaan ze ervan uit dat onze voorouders vroeger zo aten. De menselijke genen zouden hierdoor aan deze voedingsmiddelen zijn aangepast. Aan de meer moderne voedingsmiddelen zoals graanproducten en zuivel zou ons lichaam nog niet zijn aangepast. Aanhangers van het Paleo dieet geloven dan ook dat welvaartsziekten zoals kanker, diabetes type 2 en hart- en vaat ziekten te wijten zijn aan dergelijke producten.
Hoewel er wordt gespeculeerd over hoe onze voorouders aten, is er niet genoeg over bekend om dit zeker te weten. Hierdoor kan het Paleo dieet niet genoeg onderbouwd worden en is er geen eenduidige, duidelijke richtlijn.
Waarom Paleo dieet volgen?
Op korte termijn kan het bijdragen aan gewichtsverlies. De resultaten zijn echter erg wisselend. De langetermijn effecten zijn daarnaast nog niet in kaart gebracht. Het is dus nog niet duidelijk hoe je lichaam op lange termijn zal reageren op dit dieet.
Voordelen
- Je krijgt minder suikers, zout en verzadigde vetten binnen.
- Het is een verzadigend dieet. Je eet namelijk veel eiwitten, waardoor je snel vol zit. Eiwitten zijn ook de basis van het proteïne dieet, daarom is dit erg momenteel een erg populair dieet.
- Je hoeft geen calorieën te tellen.
Nadelen Paleo
- Het dieet sluit diverse voedingsgroepen uit waardoor je een tekort kunt krijgen aan bijvoorbeeld calcium, vitamine D en vitamine B.
- De hoeveelheid vlees is al snel een stuk hoger dan de aanbevolen norm.
- Er is nog weinig bekend over de langetermijneffecten van het dieet.
- Wetenschappers weten niet precies wat onze voorouders aten, dus het is niet gebaseerd op feiten.
- Moeilijk vol te houden. Er zijn heel veel beperkingen waardoor het lastig is om dit vol te houden. Zeker in sociale situaties wanneer je bijvoorbeeld gaat uit eten of op een verjaardag bent.
Wat mag je eten bij een Paleodieet?
Het belangrijkste criterium is dat de producten onbewerkt moeten zijn. Vlees uit blik mag dus bijvoorbeeld niet. Hieronder zie je een lijst met de meest populaire toegestane producten.
Vlees en vis
- Zalm
- Varkenshaas
- Kalkoen
- Bacon
- Rundvlees
- Haas
- Mosselen
- Garnalen
- Kreeft
Groenten
- Wortels
- Champignons
- Spinazie
- Broccoli
- Sla
- Bloemkool
- Avocado
- Komkommer
- Prei
- Witlof
- Asperges
Fruit
- Appels
- Druiven
- Bananen
- Aardbeien
- Sinaasappelen
- Mango
- Watermeloen
- Mandarijnen
- Bosbessen
Wat is het verschil met het keto dieet?
Beide diëten hebben veel overeenkomsten. Ze focussen zich beide op gezonde vetten en weinig koolhydraten. Toch zijn er ook verschillen. Bij het Paleo dieet worden zuivelproducten afgeraden, terwijl dit bij het ketogeen dieet juist aangemoedigd wordt. Daarnaast mag je bij het keto dieet alleen koolhydraatarme producten eten. Bij het Paleo dieet mag je ook koolhydraatrijke producten eten, zolang ze maar natuurlijk zijn.